Sastojak koji podstiče bioraznolikost u Brazilu

Sastojak koji podstiče bioraznolikost u Brazilu

Može da zasladi vaš čaj ili čak da pokrene vaš automobil! Šećerna trska je svestrana biljka koja se koristi za izradu različitih svakodnevnih predmeta. Naš organski etanol, dobijen fermentacijom šećerne trske, dolazi od proizvođača koji koristi obnovljivu energiju i pionirske metode uzgoja za podsticanje bioraznolikosti u Brazilu.
Višegodišnja trava koja se uzgaja zbog svog slatkog soka, šećerna trska zauzima 25 % ili više poljoprivrednog zemljišta u desetak zemalja širom sveta. Ovaj prirodni sastojak igra veliku ulogu, ali uticaj tradicionalnih uzgojnih metoda šećerne trske na životnu sredinu često nije tako sladak.


Ključan, ali izazovan sastojak

Atlantska šuma u Brazilu smanjena je na samo sedam posto svoje izvorne veličine zbog uzgoja šećerne trske i drugih poljoprivrednih delatnosti koje uzrokuju krčenje šuma u osetljivim ekosistemima. Osim toga, ova biljka zahteva velike količine vode; potrebno je čak 34 litre vode za proizvodnju jedne čajne kašičice rafiniranog šećera. No, nije sve tako crno – mnogi farmeri s ekološkom svešću preispituju načine uzgoja ove dragocene biljke.

Tokom fermentacije, šećerna trska pretvara se u etanol, vrstu alkohola. Osim što se koristi u proizvodnji pića, etanol je čest sastojak u parfemskoj industriji. Zašto? Jer omogućava mešanje eteričnih ulja i sastojaka parfema, čime se pojačava trajnost konačnog mirisa. Ovaj alkohol nije prikladan za konzumaciju jer se iz poreznih razloga denaturira (menja proteinska struktura sastojka) i označava kao denaturirani alkohol.

Anja Dejl iz Lush-ovog nabavnog tima kaže: „Etanol je ključan sastojak u Lush parfemima, pa osiguravamo da ispunjava najviše standarde. Naše parfemdžije smatraju mirise umetnošću, načinom izražavanja, pričanja snažnih priča i izazivanja emocionalnih reakcija. Upotreba nekvalitetnog etanola jednostavno nije opcija.“

Inovacije u uzgoju šećerne trske

Neka od najbioraznolikijih područja na svijetu raščišćena su za uzgoj šećerne trske, što je dovelo do gubitka staništa, degradacije tla i zagađenja. Pronalaženje dobavljača koji odgovara strogim etičkim standardima Lush tima bila je ključna misija. Tada su naišli na dobavljača koji menja industriju šećerne trske nabolje.
Anja objašnjava: Naš dobavljač organskog denaturiranog alkohola predan je pozitivnim promenama, povećavajući bioraznolikost na svojim poljima šećerne trske, provodeći kružnu proizvodnju bez otpada i vodeći računa o svom širem uticaju na zajednicu. Njihov cilj je služiti se metodama koje istovremeno koriste ljudima i planeti.

Ovaj transparentni Fair For Life organski dobavljač iz Brazila ne koristi pesticide i ima značajno niži ugljenični otisak u poređenju s konvencionalnim uzgojem šećerne trske. Uz to, uložili su u naprednu tehnologiju koja farmerima omogućuje izbegavanje štetnih metoda spaljivanja.

Srećan ekosistem

Najuzbudljiviji deo? Pomažu u vraćanju nekih životinja s ruba izumiranja. Obnavljanjem zemljišta i sadnjom oko 2,6 miliona stabala, tlo zahteva oranje tek svakih sedam godina ili više, dok se žetva obavlja samo jednom godišnje. To omogućava domaćim životinjama da koriste plantaže kao stanište bez ometanja.
Održavanje zdravlja tla je prioritet, a uzgoj drugih kultura i slobodan rast trave povećavaju plodnost tla, privlačeći insekte i druge životinje. Poboljšana kvaliteta tla čak je rezultirala pojavom dva nova vodotoka u tom području. Kako bi zaštitili životinje, izgrađeni su šumski koridori koji omogućavaju sigurno kretanje divljih vrsta.

Etanol koji vraća prirodi

Sjajan primjer suživota ljudi i životinja, decenija organskog uzgoja i održivih metoda dovela su do pojave rijetkih životinja na plantažama. U saradnji s lokalnim istraživačem, sprovedena je procena bioraznolikosti, koja je pokazala prisutnost preko 340 različitih vrsta viših kičmenjaka, od kojih su 49 ugrožene. Među uočenim životinjama nalaze se pume, aplomado sokoli i crni jakobini—uzbudljiv rezultat za plantažu šećerne trske.

Zaključak

Livia Froes, članica Lush tima za nabavu, kaže: „Pratim njihov rad već više od deset godina i svedočila sam njihovim inovativnim promenama. Njihov rad, koji se temelji na održivim praksama i očuvanju životne sredine, predstavlja prekretnicu za zastarele metode u industriji i nadam se da će poslužiti kao primer drugim kompanijama.“
Dodaje: „Radost je podržavati Lush u saradnji s dobavljačem koji podržava regeneraciju Atlantske šume, jednog od najugroženijih bioma u Južnoj Americi, gde sam provela ceo svoj život.“
Ove revolucionarne metode rezultirale su plantažom šećerne trske koja je 23 puta bioraznolikija od konvencionalnih polja u regiji—obećavajući početak za industriju.

Na našim etiketama ovaj sastojak pronaći ćete pod nazivom Organic Alcohol Denat., a nalazi se u širokom rasponu naših parfema.